Pagina's

5/13/2013

Voetbal en meer: Mark van Bommel een unieke speler!

Na een prachtige carrière, heeft Mark van Bommel zijn carrière beëindigd. Met een rode kaart van het veld gestuurd (waar het 2 rode kaarten hadden moeten zijn), stopt hij zijn spelersloopbaan met 2 keer een gele kaart. Het leek erop dat hij er genoeg van had. Zijn laatste wedstrijd was voor hemzelf waarschijnlijk de verloren bekerfinale, daar had hij al afscheid genomen.
Het is zeker een verlies voor PSV, dat nu een team moet gaan bouwen zonder van Bommel, maar hij zal wel verbonden blijven met de club. Maar ook de eredivisie verliest een grote naam.

Nu zal er wel worden gezegd dat er een generatiekloof is, tussen spelers als van Bommel en de jongere generatie spelers, maar dit is overdreven. Want kijk naar Ajax, waar een speler als Christian Poulsen wel gerespecteerd wordt en zijn medespelers wel dezelfde instelling hebben als hij. Van Bommel had simpelweg de pech om bij de juiste club in een verkeerde ploeg terecht te komen. Hij wilde presteren, zijn medespelers waren meer bezig met een vertrek naar het buitenland, dan met samen een prestatie neer te zetten.

Nu zal er ook worden gezegd dat spelers als van Bommel een uitstervend ras zijn, maar dit is ook overdreven, want een nieuwe generatie staat al weer klaar. Kijk naar Kevin Strootman, Jordy Clasie en Leroy Fer, de toekomst zal uitwijzen of zij in zijn straatje passen.
Zelf past van Bommel ook in een mooi straatje, in dat van Johan Neeskens en Jan Wouters.

Met de prijzen die hij heeft gepakt en met zijn bijdrage daarin, heeft hij laten zien dat hij zeker in dat straatje past. Op zijn erelijst staan 4 landtitels met PSV, 1 met Barcelona, 2 met Bayern München en 1 keer met AC Milan. Daarbij komt nog het winnen van de Champions League met Barcelona en natuurlijk de WK-finale met het Nederlands elftal. Daarnaast pakte hij nog 12 andere prijzen, supercups en nationale bekers.
Zijn echte klasse lag in het feit dat hij het middenveld domineerde, om dit te realiseren gebruikte hij zijn volgende spelersvaardigheden: inzet, inzicht, irritant voor de tegenstander en het praten (tegen tegenstanders en met scheidsrechters). Bovenal was hij ook een echte teamspeler.

Met zijn 16 jaar en 23 dagen stapte hij op het veld en nu met 36 jaar en 20 dagen stapt hij van het veld. Nu is het wachten op dat hij zijn diploma behaald en de dug-out instapt als trainer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten