Pagina's

5/19/2013

Nabespreking: 19-05-2013 FC Twente - FC Groningen

Frank en vrij Groningen, komt niet voorbij aan Twente!
Uitslag: 3-2

Wat druk toch allemaal niet kan doen. FC Groningen had niets te verliezen en zo speelde het ook tegen FC Twente. Met Virgil van Dijk spelend als middenvelder, zette Groningen vroeg druk. Daarbij had Robert Maaskant een tactische zet bedacht, door Andraz Kirm en Filip Kostic voorin de spits te laten spelen. Met deze tactische variant had Twente moeite een antwoord hierop te vinden. Wel had Twente het overwicht, maar leek het met een instelling te voetballen, zo van: “dat klusje maken we vandaag wel even af”. Door een afstandsschot van Edson Braafheid, die vrij uit kon halen, kwam Twente op voorsprong.

Bij de gelijkmaker van Groningen was het weer Braafheid die de hoofdrol opeiste. Op schlemielige wijze werkte wij een mislukte voorzet van Leandro Bacuna in het eigen doel. Door dit doelpunt begon Groningen in zichzelf te geloven. Een paar minuten later was het weer raak voor Groningen, nu was het Kirm. De Sloveen werd weggestuurd door Kostic, die Andreas Bjelland kinderlijk eenvoudig aan de kant zette en een prima pass gaf op Kirm, die de te vroeg uit zijn doel gekomen Sander Boschker omspeelde en zo de bal in het lege doel kon spelen.

Twente raakte niet in paniek en bleef ondanks de druk door voetballen, het zocht niet wanhopig naa een doelpunt door de lange bal te gaan spelen. Met het inbrengen van Nacer Chadli kwam er nog meer voetbal in de ploeg. Groningen hield uiteindelijk nog lang stand, zo hield Marco Bizot Groningen nog lang in de race, maar uiteindelijk was het toch weer Felipe Gutiérrez, die net als in Groningen, het verschil maakte, dit maal met het hoofd. Nu Groningen gebroken was het Chadli die er 3-2 van maakte.

Twente zal zich nog twee wedstrijden de volle 100% moeten geven, om het laatste Europese ticket te bemachtigen. En zo lekker de zomer door te voetballen in de Europese voorrondes.





 

5/18/2013

Nabespreking: 17-05-2013 Real Madrid - Atlético Madrid

Real met lege handen, Atlético wint eindelijk na 14 jaar!Uitslag: 1-2

Kleinzielig is hij toch wel, José Mourinho. Door de afwezigheid van Raphaël Varane, zou Pepe de eerste keus zijn om hem te vervangen, maar door zijn uitspraken dat Iker Casillas meer respect verdiend, heeft Mourinho hem niet opgesteld en in zijn plaats Raúl Albiol een basisplaats gegeven.
Bij Atlético lijkt de tactiek te zijn om Christiano Ronaldo flink aan te pakken, in de eerste 10 minuten kreeg hij al twee forse overtredingen tegen zich. Maar de echte grote spelers laten dan hun voeten spreken, zo ook Ronaldo. In dit geval was het dan wel met het hoofd, uit een corner kopte hij raak. Ongelooflijk blijft de tijd dat hij in de lucht hangt, dit doet je herinneren aan Michael Jordan.

In de openingsfase lukte het Atlético maar moeilijk om onder de druk van Real vandaan komen. Na ongeveer 20 minuten lukt het Atlético zich terug in de wedstrijd te vechten, door de duels aan te gaan. Hier waren wel flink wat overtredingen nodig, wat effect begon te krijgen op de spelers van Real. Die zich begonnen te irriteren en lieten zich hierdoor uit het spel halen. Atlético kwam zelfs meer aan het spelen toe, dit leidde tot de gelijkmaker van Diego Costa. Die na een goede pass van Radamel Falcao, die zichzelf eerst prachtig vrijspeelde, uitstekend afrondde. Diego Lopez kreeg zijn hand er niet voldoende tegen, waardoor de bal via de paal in het doel ging. Ondanks de druk van Atlético, kreeg Real de grootste kans, een schot van Ozil belandde op de paal.

In de tweede helft ging de wedstrijd meer gelijk op. Het lukte Real niet om de bal in het doel te krijgen, eerst schoot Benzema de bal op de paal en in de rebound werd de inzet van Mesut Özil van de lijn gehaald. Waar de scheidsrechter in de eerste helft de kaarten redelijk op zak hield, strooide hij in de tweede helft er lustig op los. Zelfs Mourinho mocht van de scheidsrechter de tribune opzoeken. Uit een vrije trap schoot Ronaldo nog een keer op de paal en uit de rebound schoot Essien hoog over. Real was meer en meer de bovenliggende partij, maar het zou op zo een avond uitdraaien, waarin de bal er maar niet in wil. Het niveau in de tweede helft daalde behoorlijk, maar de frustraties liepen hoog op. Zo ook bij Ronaldo, die eigenlijk al in de reguliere speeltijd, al twee keer rood verdiende. Helaas voor alle partijen werd het een verlenging, want het spel was niet om aan te zien. 

Real startte de verlenging met drie wissels. Álvaro Arbeloa, Gonzalo Higuaín en Ángel Di Maria kwamen in het veld. In de eerste helft van de verlenging kreeg Diego Costa een enorme mogelijkheid, alleen op Lopez af faalde hij in de afronding. Even later kwam Atlético op voorsprong uit een corner, Miranda kopte raak. Ook in de verlenging wilde de bal er niet voor Real. Higuain stond alleen voor Courtois die de bal prima wegwerkte. Hij werd de held van de avond door even later een bal van Özil tegen te houden.

De wedstrijd eindigde voor Ronaldo voortijdig, hij kon met rood vertrekken na een schoppende beweging richting het gezicht van Gabi, hij raakte hem overigens niet. Wat eigenlijk veel opvallender was, waren de reacties van de spelers van Atlético, in plaats van woedend op Ronaldo af te stormen, liepen ze op de scheidsrechter af. Klaarblijkelijk is de status van Ronaldo dusdanig, dat ze hem zelfs niet eens durven te benaderen. Aan de zijlijn kreeg trainer Diego Simeone het nog aan de stok met Pepe en er een opstootje tussen meerdere spelers en staf ontstond.

En zo staan Real Madrid en José Mourinho met lege handen aan het einde van het seizoen.


5/15/2013

Nabespreking: 15-05-2013 SL Benfica - Chelsea FC

Drama voor Benfica (en de neutrale kijker), unicum voor Chelsea!
Uitslag: 1-2

Direct vanaf het begin liet Benfica het combinatievoetbal zien dat het zo goed kan spelen. Benfica speelde in een hoger tempo dan Chelsea, dat zich pas na 20 minuten in de wedstrijd meer liet zien. Het lukte Benfica om tot in de zestien van Chelsea te combineren, alleen werd steeds niet de juiste man gevonden, die een schot kon lossen.

Chelsea startte met David Luiz op het middenveld, die normaal centraal in de verdediging speelt. Hij is duidelijk niet gewend om op die positie te spelen. Zijn balbehandelingen en zijn manier van positie kiezen, lieten duidelijk zien dat deze niet van een middenvelder zijn. Wel heeft hij wanneer hij niet onder druk wordt gezet een uitstekende pass in huis. Hij werd ook vaak overlopen door de middenvelders van Benfica, omdat hij niet voldoende ondersteuning kreeg van Frank Lampard en Juan Mata. Lampard kan het op zijn leeftijd duidelijk niet meer belopen en Juan Mata was onzichtbaar ergens voorin. Aan de andere kant, bij Benfica, ligt de sterkte van het team juist op het middenveld, met spelers als Nemanja Matic, Nicolas Gaitán en Enzo Pérez. Met het doorschuiven van Ezequiel Garay naar het middenveld, creëerde Benfica een man meer situatie op het middenveld.

Ondanks dit overwicht van Benfica was de grootste mogelijkheid voor Chelsea, een dwarrelschot van Lampard, werd knap met één hand uit het doel gewerkt door keeper Artur.

Na rust was het Fernando Torres, die tegen de verhoudingen in, de score opende. Via een verre uitgooi, werd de bal doorverlengd, waarna Torres simpel wegdraaide bij Garay, Luisão slap handelde en hij uiteindelijk Artur omspeelde. Benfica reageerde hierop met een dubbele wissel. Met de wissels nog koud in het veld, kwam Benfica via een penalty, genomen door Óscar Cardozo, terug in de wedstrijd, na een handsbal van César Azpilicueta. Naar mate de wedstrijd vorderde, werd het spel slordiger en waren er meer overtredingen. Het hoge tempo uit de eerste helft werd niet meer behaald. Net als Artur voor rust, hield Petr Cech, een uithaal van Cardozo, met één hand uit het doel. Naar het einde van de wedstrijd toe, was het Benfica dat meer aanzette. Hierdoor ontstond er wel meer ruimte voor Chelsea om er gevaarlijk uit te komen. Lampard was nog het dichtste bij een doelpunt, een schot van buiten de zestien belandde op de lat. De wedstrijd leek af te stevenen op een verlenging, maar een corner in de laatste minuut voor Chelsea, zorgde voor een sensatie. Na een prachtige kopbal van Branislav Ivanovic, zeilde de bal het doel in. Mentaal brak Benfica en ook fysiek was het beste er van af. Toch kreeg Benfica nog kans, direct na de aftrap was Cardozo nog dicht bij de gelijkmaker, maar de bal werd door Gary Cahill, al liggend op de grond, weggewerkt. 

Na de eerste plek in de competitie te hebben verloren, afgelopen weekend aan Porto, door ook een doelpunt in de laatste minuut, maakt dit verlies voor Benfica, het drama nog groter. Zowel spelers als supporters waren in tranen. Voor Benfica is dit het zevende verlies op rij in een bekerfinale en blijft 1962, het jaar met een laatste winst in een bekerfinale. Zo blijft de vloek die de Hongaarse trainer Béla Guttmann over Benfica heeft uitgesproken in stand. Met Guttmann als trainer en een jonge Eusébio als sterspeler, liet Benfica zich in 1961 en 1962 tot beste club van Europa kronen. De excentrieke Hongaar stapte op, nadat hij geen opslag kreeg, toen hij hier bij de clubleiding om vroeg.  Het verhaal gaat dat hij zou hebben geroepen dat Benfica in nog geen 100 jaar een Europese beker zou veroveren.

Chelsea is nu houder van de Champions League (t/m 25 mei) en de Europa League, een unicum in de geschiedenis. En dat met zeer matig voetbal. En die dikke Spaanse ober, Rafael Benítez, pakt toch weer een prijs.

Niet altijd wint de beste ploeg, nu wint de gelukkigere ploeg.

Meest opvallende speler: Nemanja Matic
Meest teleurstellende speler: Juan Mata

 
 

5/13/2013

Voetbal en meer: Mark van Bommel een unieke speler!

Na een prachtige carrière, heeft Mark van Bommel zijn carrière beëindigd. Met een rode kaart van het veld gestuurd (waar het 2 rode kaarten hadden moeten zijn), stopt hij zijn spelersloopbaan met 2 keer een gele kaart. Het leek erop dat hij er genoeg van had. Zijn laatste wedstrijd was voor hemzelf waarschijnlijk de verloren bekerfinale, daar had hij al afscheid genomen.
Het is zeker een verlies voor PSV, dat nu een team moet gaan bouwen zonder van Bommel, maar hij zal wel verbonden blijven met de club. Maar ook de eredivisie verliest een grote naam.

Nu zal er wel worden gezegd dat er een generatiekloof is, tussen spelers als van Bommel en de jongere generatie spelers, maar dit is overdreven. Want kijk naar Ajax, waar een speler als Christian Poulsen wel gerespecteerd wordt en zijn medespelers wel dezelfde instelling hebben als hij. Van Bommel had simpelweg de pech om bij de juiste club in een verkeerde ploeg terecht te komen. Hij wilde presteren, zijn medespelers waren meer bezig met een vertrek naar het buitenland, dan met samen een prestatie neer te zetten.

Nu zal er ook worden gezegd dat spelers als van Bommel een uitstervend ras zijn, maar dit is ook overdreven, want een nieuwe generatie staat al weer klaar. Kijk naar Kevin Strootman, Jordy Clasie en Leroy Fer, de toekomst zal uitwijzen of zij in zijn straatje passen.
Zelf past van Bommel ook in een mooi straatje, in dat van Johan Neeskens en Jan Wouters.

Met de prijzen die hij heeft gepakt en met zijn bijdrage daarin, heeft hij laten zien dat hij zeker in dat straatje past. Op zijn erelijst staan 4 landtitels met PSV, 1 met Barcelona, 2 met Bayern München en 1 keer met AC Milan. Daarbij komt nog het winnen van de Champions League met Barcelona en natuurlijk de WK-finale met het Nederlands elftal. Daarnaast pakte hij nog 12 andere prijzen, supercups en nationale bekers.
Zijn echte klasse lag in het feit dat hij het middenveld domineerde, om dit te realiseren gebruikte hij zijn volgende spelersvaardigheden: inzet, inzicht, irritant voor de tegenstander en het praten (tegen tegenstanders en met scheidsrechters). Bovenal was hij ook een echte teamspeler.

Met zijn 16 jaar en 23 dagen stapte hij op het veld en nu met 36 jaar en 20 dagen stapt hij van het veld. Nu is het wachten op dat hij zijn diploma behaald en de dug-out instapt als trainer.



5/12/2013

Nabespreking: 12-05-2013 F.C. Twente - PSV

Twente laat zich weer zien, Advocaat krijgt geen afscheidscadeau!
Uitslag: 3-1
Twente gaf direct een visitekaartje af door in de openingsminuten te scoren, Luc Castaignos opende score. Ondanks het doelpunt van Castaignos, overtuigt hij nog steeds niet, zo veroorzaakte hij de penalty, door een overtreding op Hutchinson en liet hij het na om op een meter van het doel raak te koppen. Na een harde knal op zijn kin moest Boy Waterman gewisseld worden voor Premyslaw Tyton, die het restant van de wedstrijd prima keepte.

Dit Twente lijkt eindelijk zijn draai te hebben gevonden en dat op het juiste moment, met de play-offs voor een Europees ticket in aantocht. Het verschil met het Twente van een paar maanden terug is dat Leroy Fer dichter bij zijn verdediging speelt, wat voor meer stabiliteit zorgt. Ook lijkt Felipe Gutiérrez zijn draai te hebben gevonden, hij trekt het spel meer naar zich toe en laat met zijn passing zien dat hij wel degelijk over kwaliteit beschikt. En met Nacer Chadli weer in de aanval, heeft Twente een speler die het verschil kan maken. Dit liet hij ook zien bij zijn tweede doelpunt. De vraag voor komend seizoen zal zijn kan Twente een eventueel vertrek van Fer en Chadli opvangen?

PSV probeerde het nog wel na de rust, maar ook bij het derde doelpunt van Twente was de klasse van Chadli beslissend, met een rush langs de lijn speelde hij de bal perfect op Willem Janssen, die de bal voor het intikken had. De frustraties aan de kant van PSV waren duidelijk zichtbaar, Mark van Bommel pakte zijn 10e gele kaart, met een harde overtreding op Castaignos. Toch zal het een gemis zijn wanneer hij besluit te stoppen, want wanneer meer spelers zijn wedstrijdinstelling zouden hebben had PSV meer prijzen gepakt. Geheel in stijl van het seizoen van PSV pakte van Bommel even later zijn tweede gele kaart en kon hij met rood van het veld, maar deze frustraties kwamen voort uit de teleurstelling in zijn eigen ploeg, de irritatie naar zijn eigen verdediging toe was duidelijk zichtbaar. Voor PSV bleef de schade beperkt, doordat Tim Hölscher en Felitciano Zschuschen twee enorme kansen misten.

Meest opvallende speler: Felipe Gutiérrez
Meest teleurstellende speler: Oscar Hiljemark



 

Voetbal en meer: Mooi roze is niet lelijk, toch wel.

De laatste wedstrijd van het seizoen speelt Ajax in de nieuwe uitshirts van het komende seizoen.


Het ziet er toch niet uit, gelukkig voor Ajax gaan ze er niet slechter van spelen. Wat wel opvalt is dat de  spelers van Ajax er minder imposant uitzien. Bijvoorbeeld Ryan Babel, in het thuistenue ziet hij er groot en sterk uit, net als Siem de Jong, maar in deze shirts zien ze er zelfs smaller en kleiner uit. Op het tv-scherm is het zelfs storend, dat foeilelijke roze.

5/11/2013

Nabespreking: 11-05-2013 Manchester City - Wigan Athletic

Wigan wint verdiend van futloos Manchester City!
Uitslag: 0-1

Op Wembley startte Manchester City als favoriet tegen Wigan Athletic. Wigan, in handen van miljonair Dave Whelan (die zijn aandelen in JJB Sports, een sportwinkelketen, voor de crisis van de hand deed), dat in de competitie momenteel de achtiende plek (degradatieplaats) bezet. City werd na een paar minuten al gedwongen om te verdedigen. Wigan Athletic toonde dat het zeker niet underdog was. Voetballend hield Wigan, City onder druk. Mede dankzij ex-PSV’er Arouna Koné, die liet zien dat hij enorm gegroeid is in zijn spel sinds het vertrek bij PSV, fysiek sterk, snel, balvast en met een goede pass in huis. Een schot van McManaman zorgde voor het meeste gevaar.

Uit het niets kreeg City de grootste kans tot dat moment, na een snelle combinatie werd het schot van Carlos Tevez uitstekend gepareerd door de Spaanse keeper Joel. City kwam vanaf dat moment wat meer onder druk vandaan, wat tot een grote mogelijkheid leidde aan de andere kant van McManaman. Net als bij zijn eerste schot had hij de bal beter kunnen afspelen. McManaman is zeker een groot talent. Met zijn snelheid en individuele acties, kan hij nog uitgroeien tot een grote speler, maar dan moeten die oogkleppen wel af. Aan de andere kant verzorgde Nasri nog een afstandsschot, maar meer dan dat lieten de volgevreten sterren van City niet zien. Het is jammer om te zien dat deze finale bij de supporters meer leeft dan bij de spelers.

De tweede helft ging gelijk op. Door de wissels aan City kant ontstond er wat meer druk op Wigan. Maar City bleef laten zien dat het weinig zin had in deze finale, richting het einde van de wedstrijd pakte Pablo Zabaleta zijn tweede gele kaart en moest City met tien man verder. Hierdoor trok City zich nog verder terug op eigen helft. Ben Watson deed alle kijkers en toeschouwers een groot plezier door met zijn treffer, een rake kopbal uit een corner, het niet tot een verlenging te laten komen.

Meest opvallende speler: Callum McManaman (Wigan Athletic)
Meest teleurstellende speler: Samir Nasri (Manchester City)




 

Voetbal en meer: Mark moet blijven!

Hij kwam voor de titel, maar dat werd het niet. Toch is hij van toegevoegde waarde voor zowel PSV als de Eredivisie. Mark van Bommel, na Barça, Bayern München en AC Milan koos hij niet voor de oliedollars in de zandbak, maar voor de euro's uit Eindhoven. Hopelijk motiveert hij andere ex-Eredivisie spelers met een succesvolle carrière in het buitenland, terug te gaan naar de club die hen groot maakte.
Zolang een ander op zijn positie niet beter is, gaat hij hopelijk door. Nu PSV de tweede plek heeft behaald, kan hij wellicht met PSV, via de voorrondes, de Champions League bereiken. Wat toch ook een prijs is. Het is al weer enige tijd geleden dat er twee Nederlandse ploegen in de Champions League speelden. Hiermee zou de wrange smaak van geen kampioen worden, kunnen worden weggespoeld.
Aan de supporters van PSV zal het niet liggen, het eerbetoon dat zij lieten horen en zien tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen en ook AZ, liet hem niet onberoerd.
Dus Mark: Blijf nog een jaartje!




5/09/2013

Nabespreking: 09-05-2013 AZ - PSV

AZ wint de hoofdprijs!
Uitslag 2-1

Al vrij snel wordt duidelijk dat PSV de bovenhand wil nemen door vroeg druk te zetten en dat AZ vanuit de counter gevaarlijk wil worden. PSV start met Locadia in de aanval, wat leidt tot veel positiewisselingen tussen Lens, Mertens en Locadia. Maar waardoor wel alle aanvallen door het midden gaan en dit makkelijk te verdedigen is voor AZ. Vanuit het niets is daar Adam Maher met een wereldgoal, met een indrukwekkende solo verhoogt hij zijn transferwaarde en zet AZ op voorsprong. En meteen uit een counter daarna die andere AZ speler die al het hele seizoen belangrijk is, Jozy Altidore. Wanneer PSV eindelijk een aanval over de zijkant opzet, werd hier direct uit gescoord door Locadia. Ook deze wedstrijd blijft PSV hetzelfde irritante gedrag tonen wat ze al het hele seizoen tonen, steeds maar weer zich beklagen bij scheidsrechter Kuipers ,die weer een goede wedstrijd floot. In de tweede helft lukte het PSV niet om de regie in handen te krijgen, door het vele balverlies, vanwege het goede storen van AZ. PSV kreeg uiteindelijk nog een kans, een bal op de paal van Lens in de slotminuten.

Meest opvallende speler:Adam Maher
Meest teleurstellende speler: Ola Toivonen


5/08/2013

Voetbal en meer: Roze, roze, roze en nog eens roze!

Ook Ajax moet er aan geloven, aan de trekjes van een of andere modeontwerper van een sportmerk. Het nieuwe Ajax uittenue wordt zwart met roze accenten. Zie je ze al staan, de fanatieke aanhang van Ajax, in zwarte shirtjes met roze accenten. Dat kan toch niet!
Hadden we vorige week het dieptepunt bereikt voor wat betreft voetbalschoenen, met de nieuwe voetbalschoenen van Puma, de evospeed 1.2, want deze lijken meer op een meisjes babykamer. Google roze stippen en je krijgt de volgende resultaten: Dribble Ons, Mocc-Ons, Pinkbullets, 123kinderbehang (allemaal wel iets met baby's te maken), Behangtotaal en vervolgens “Falcao met z’n roze schoentjes”. Dat kan toch niet!
Eén voetbalclub kan er mee weg komen, dat is US Palermo in Italië. Maar daar zijn het zongebruinde, sixpacks showende, met plakplaatjes beplakte, langharige Italiaanse kerels die roze shirts dragen, die komen er mee wel weg. Maar hier krijgen we volgend seizoen Christian Eriksen in een shirtje met roze accenten te zien. Dat kan toch niet!


5/07/2013

Voetbal en meer: KNVB-beker: Hoofdprijs of troostprijs!

In aanloop naar de bekerfinale lijkt het wel of niet winnen van secundair belang, want klaarblijkelijk is het “wel of niet huldigen” belangrijker. Dankzij Kevin Strootman, met zijn enorme lijst aan gewonnen prijzen, komt PSV weer slecht in het nieuws. Dit na het gebaar van de gemeente Eindhoven, voor een huldiging na het winnen van de beker. "Dat verdien je alleen als je kampioen wordt", aldus Strootman. Wie denkt Strootman wel niet dat hij is, om voor de club, spelers en vooral de supporters, te bepalen of er wel of geen feestje wordt gevierd. Een dag na deze uitspraak kan Dick Advocaat, het gedrag van één van zijn spelers weer goed praten, 'de bekerfinale is een prijs en voor ons ook wel degelijk een hoofdprijs', benadrukt Advocaat nog maar eens tijdens de persconferentie. Gelukkig zal het in Alkmaar wel worden gewaardeerd, het pakken van een hoofdprijs. Zeker na dit teleurstellende seizoen, komt een hoofdprijs als geroepen voor AZ.

5/06/2013

Op het veld van...: Ajax, Kampioen zonder één onvoldoende!

Na alweer een inhaalrace is Ajax kampioen geworden. Met weer een eerste seizoenshelft waarin veel punten werden verspeeld, volgde toch ook weer een tweede seizoenshelft waarin de opgelopen achterstand werd ingehaald.

De sterkte van dit Ajax is het systeem, elke speler weet vanuit zijn positie op het veld wat van hem verwacht word. Door hier elke wedstrijd op terug te vallen, scoorde Ajax altijd wel een voldoende voor het getoonde spel. Echter het is ook meteen de zwakte van dit Ajax, om wedstrijden te winnen is een zesje niet voldoende, de thuiswedstrijden tegen Roda JC, ADO Den Haag en Heerenveen lieten dit duidelijk zien.

Wat het Ajax van dit seizoen kenmerkt is de afwezigheid van een echte sterspeler. Op diverse lijstjes voor individuele statistieken staan er geen Ajacieden hooggeplaatst. Maar op de enige ranglijst die er echt toe doet, de stand van de Eredivisie staat het team bovenaan. Er is nog wel één ander lijstje waar het wel bovenaan staat, namelijk het minst aantal gele kaarten. Dit is een bevestiging dat Ajax vaak de voetballende oplossing zoekt. 

Lees meer op voetbalpraat



5/05/2013

Nabespreking: 05-05-2013 Ajax - Willem II

Ajax kampioen, Willem II gedegradeerd!
Uitslag: 5-0

Een moedig Willem II wilde vanaf de eerste minuut laten zien dat het geen gemakkelijk middagje zou worden voor Ajax, maar na 5 minuten liet Ajax het eerste teken zien dat het dit toch wel zou worden, met een eerste mogelijkheid voor Eriksen. Niet veel later werd dit ook uitgedrukt in de score, door een doelpunt van Sigthórsson, op aangeven van Babel. Daarna was het Eriksen, die met een voorzet het tweede doelpunt scoorde, door een fout van keeper Meul van Willem II. Ondanks de achterstand probeerde Willem II zich aan het tactische plan dat het had bedacht vast te houden, door vroeg druk te zetten en met combinatiespel kansen creëren. Ajax liet Willem II leuk meevoetballen, door zelf in een te laag tempo te spelen. Hierdoor bleef een leuke voetbalshow uit, maar werd er nog wel drie keer gescoord door Fischer, de Jong en Hoessen. Het is kenmerkend voor dit Ajax dat er deze wedstrijd vijf verschillende doelpuntenmakers zijn.
Meest opvallende speler: Christian Eriksen
Meest teleurstellende speler: Ricardo van Rhijn

Lees meer op Voetbalpraat.

5/04/2013

Nabespreking: 02-05-2013 Benfica - Fenerbaçe (return)

"As aguias", de adelaars door naar de finale!
Uitslag: 3-1

Benfica de grootste voetbalclub ter wereld met 160.000 leden heeft na een teleurstellende eerste wedstrijd voor het spektakel gezorgd in de return. Vanaf de eerste minuut ging Benfica op zoek naar doelpunten. Uiteindelijk werd met veel inzet, beleving en met technisch goed voetbal de finale bereikt. Na 9 minuten was het raak, na een geode combinatie opende Gaitán de score voor Benfica. Echter een paar minuten later was het raak aan de andere kant, vanuit een penalty scoorde Dirk Kuyt, na een handsbal van Garay. Het wedstrijdbeeld veranderde niet na dit doelpunt, Benfica bleef druk zetten. Dit resulteerde in een rommelige fase waarin Benfica in een hoog tempo bleef spelen en er veel overtredingen en commentaren naar de scheidsrechter toe waren. Ondanks dit werd het geen gemene wedstrijd, wel eiste deze hectiek twee slachtoffers aan de kant van Fenerbaçe: Sahin viel uit met een enkelblessure en Gönül ging per brancard het veld af na knock-out te zijn gegaan na een trap tegen het hoofd van Garay.
De beste man van de wedstrijd, Óscar Cardozo, zorgde met zijn twee doelpunten (35e en 66e minuut) voor de uiteindelijke eindstand. Met het idee dat de aanval de beste verdediging is bleef Benfica druk hzetten op het doel van Fenerbaçe. Benfica kreeg nog enkele mogelijkheden, maar wist het net niet meer te vinden. Het speelde op zijn Portugees de wedstrijd uit met alle mogelijk trucjes om tijd te rekken.
In de finale op 15 mei in Amsterdam, mag benfica het gaan opnemen tegen Chelsea.